Ako si vybrať vhodný kávovar? Najprv si povedzte, akú kávu máte najradšej
Inzercia
Inzercia

Ako si vybrať vhodný kávovar? Najprv si povedzte, akú kávu máte najradšej

Kávu ako z kaviarne môžete mať aj doma, avšak treba vedieť, ako správny kávovar vybrať, používať a v neposlednom rade aj čistiť.

Vychutnať si dobrú kávu doma je na nezaplatenie. — Foto: Pexels/Daria Obymaha

BRATISLAVA 26. októbra - Káva je najobľúbenejším nápojom na svete. Prebudí, nakopne, povzbudí aj inšpiruje. Niekto nedokáže odísť ráno z domu bez šálky kávy a niekto si tento lahodný mok vychutnáva skôr v pokoji bez náhlenia. Espresso, ristretto, cappuccino, caffe macchiato či latte – druhov káv existuje veľké množstvo. Možno aj vy máte tú svoju obľúbenú, na ktorú chodíte do kaviarne. Keďže to teraz nejde, doprajte si ju v pokoji doma. Potrebujete k tomu len dobrý kávovar. Jeho výber nie je žiadna veda, ale na pár vecí by ste mali pri kúpe určite myslieť.

Aký kávovar si vybrať?

Pri kúpe by ste mali brať ohľad hlavne na to, akú kávu máte vy či vaša rodina alebo kolegovia najradšej. Či dávate prednosť káve z čerstvo pomletých kávových zŕn alebo chcete kávu len jedným stlačením tlačidla, vypiť a utekať do práce.

Pri výbere rozhoduje objem a dôležité je aj mletie a praženie. Ak žijete sami alebo si šálku kávy radi vychutnávate len raz za čas, pokojne siahnite po malých moka kanvičkách, v ktorých si pripravíte 2 alebo 4 šálky. Rovnako v tomto prípade nemusíte mať zomletú kávu vo veľkom množstve. Stačí, ak použijete mlynček na kávu, ktorým si zomeliete čerstvú kávu vždy, keď na ňu dostanete chuť. Pri jeho výbere sa zamerajte na mlecí mechanizmus. Ten môže byť z kónických mlecích kameňov (keramika alebo oceľ) alebo z nerezových nožov. Najlepšie je, ak si v ňom viete nastaviť aj viaceré možnosti mletia.

Káva je pôžitok, kdekoľvek ste.
Káva je pôžitok, kdekoľvek ste. Foto: Pexels/Freestocksorg

Pre náročnejších milovníkov kávy

Ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí majú prípravu kávy radi pod kontrolou, je pákový kávovar. Tento typ je pre ozajstných milovníkov kávy, ktorí neradi prenechávajú jej prípravu automatickým kávovarom. Hrubosť mletia kávy, správny tlak, natlačenie pomletej kávy a aj dĺžka doby extrakcie je v prípade použitia týchto kávovarov vo vašich rukách. Vy sami si takto určíte chuť, silu a aj objem kávy. A aj preto si práca s takýmto kávovarom vyžaduje znalosť procesu prípravy kávy a určitú prax. Určite sa však nenechajte odradiť, výsledná šálka kávy stojí za to.

Do kancelárie či malej domácnosti

Ak to chcete mať takmer bez práce, voľte automatický kávovar. Na trhu nájdete mnoho kvalitných značiek, hodia sa najmä do malej kuchyne alebo kancelárie. Ich hlavným benefitom je, že vedia pripraviť množstvo druhov kávy s úžasnou arómou a lahodnou chuťou. Tento typ kávovarov môže obsahovať aj zásobník na kávu, ktorú tesne pred prípravou nápoja pomelie. Nakoľko sú vhodné pre prípravu väčšieho množstva kávy, obsahujú aj funkcie, ktoré vám prácu s nimi značne zjednodušia. Oznámia vám, kedy majú málo vody alebo málo kávy v zásobníku. Môžete si nastaviť teplotu nápoja, veľkosť šálky a aj pomer mlieka a kávy pri akomkoľvek nápoji, ktorý kávovar dokáže pripraviť.

Mať dobrú kávu v práci je dnes benefitom.
Mať dobrú kávu v práci je dnes benefitom. Foto: Pexels/Vlada Karpovich

Pre nenáročných jednotlivcov a rodiny

Kapsulové kávovary sú obľúbené najmä preto, že sú nenáročné, jednoducho sa obsluhujú a sú cenovo dostupné. Majú malé rozmery a vmestia sa do každej, aj tej najmenšej kuchyne. Treba však myslieť na to, že každý výrobca kapsulových kávovarov má svoj typ kapsúl. Takže, ak si vyberiete kávovar, musíte sa držať značky kapsúl, ktoré sú do neho vhodné. Veľkou výhodou je však rozmanitosť, okrem kávy si môžete pripraviť horúcu čokoládu či čaj a iné nápoje.

Obľúbené kapsuly.
Obľúbené kapsuly. Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Ako sa s nimi pripravuje káva?

Ak si kupujete kávové zrná, mali by ste myslieť na správne uskladnenie. Uschnú relatívne rýchlo, takže uchovávajte kávu vo vzduchotesnej nádobe, aby sa zabránilo jej oxidácii alebo aby sa zrná dehydrovali. Vyhnite sa skladovaniu v sklenených nádobách a priamemu slnečnému žiareniu. Najlepšie je chladné, tmavé miesto. Ale pozor, napriek tomu, že chladničku mnohí ľudia považujú za správne miesto, nie je to ideálne miesto na uskladnenie kávy, pretože je tu riziko, že zrnká sa veľmi navlhčia alebo absorbujú chuť z iných potravín.

A ako príprava kávy prebieha? Pri pákovom type kávovaru je potrebné brať ohľad na kvalitu, inak by káva mohla mať nepríjemnú chuť. Nemajú zabudovaný mlynček na kávu, takže šálku kávy si môžete pripraviť z mletej kávy alebo z podov (predpripravená presná dávka kávy v uzavretom filtračnom papieri, pozn. red.) alebo si zakúpiť spomínaný mlynček na kávu a robiť si kávu z čerstvo pomletých zŕn.

Pri príprave espressa treba dbať na správny tlak a teplotu vody. Kvalitné prístroje zohrejú vodu na správnu teplotu a pretlačia ju cez kávu pod správnym tlakom. Tlak pary by nemal byť menší než 9 barov. Ak si chcete dopriať naozaj kvalitné a lahodné espresso, obzrite sa po kávovaroch, ktoré sú schopné vytvoriť tlak 15 barov. V tomto prípade nemusíte však zostať len pri espresse. S týmito kávovarmi si môžete dať aj ristretto či lungo. A ak máte chuť na latte, môžete si vytvoriť mliečnu penu pomocou parnej trysky, ktorá je súčasťou takmer každého pákového kávovaru.

Pákový kávovar.
Pákový kávovar. Foto: Pexels/Phenanon photography

V závislosti od veľkosti sitka, do ktorého natlačíte príslušné množstvo kávy a veľkosti objemu nádrže na vodu v kávovare, si môžete pripraviť jednu alebo dve šálky kávy súčasne. Rovnako si v niektorých typoch môžete sami nastaviť, aké množstvo vody na jednu šálku kávy chcete. Objem zásobníkov na vodu v pákových kávovaroch je od 1,2 až po viac ako 2 litre. Pre bežnú domácnosť postačí kávovar s objemom zásobníka okolo 1,5 litra.

Inak je to pri automatických espressovačoch. Príprava je plne automatizovaná. Stačí, ak stlačíte jedno tlačidlo a zvyšok práce urobí za vás kávovar. Kávovar namelie čerstvú kávu (presne také množstvo, aké je potrebné na jednu šálku kávy), správne ju natlačí, sparí a pripraví vám espresso. Rovnako ako pri predchádzajúcom, aj v tomto prípade pri príprave dobrého espressa hrá dôležitú úlohu tlak pary. Každý kvalitný automatický kávovar by mal obsahovať čerpadlo, ktoré zaistí dostatočne veľký tlak na prípravu dobrej kávy. Ten by mal byť minimálne 9 barov. Ak chcete naozaj kvalitné a dobré espresso, investujte do kávovarov s tlakom 15 a viac barov.

Väčšina kvalitnejších automatických espressovačov má zabudovaný mlecí mechanizmus, ktorý je z keramiky. Keďže pri mletí dochádza k treniu mlecích kameňov, tie sa zahrejú a ak je rýchlosť mletia vysoká dochádza k vysokému nárastu teploty, čo môže viesť k spáleniu kávy. Keramika sa tak rýchlo nezahrieva a bez najmenšieho rizika vám pomelie aj väčšie množstvo kávy.

Automatický espressovač.
Automatický espressovač. Foto: Pexels/Lynnelle Ricardson

Pri kapsulových kávovaroch je to len o správnom zavedení kapsuly, z ktorej sa stlačením tlačidla pripraví vami vybraný nápoj.

Správne čistenie 

A aj keď sa môže zdať, že dnešné kávovary urobia všetko za vás, niečo predsa len musíte robiť pravidelne aj vy. A to je údržba a čistenie kávovaru. Pri pákových kávovaroch by sa mala každý deň vyčistiť hlava kávovaru špeciálnou kefkou, páka so sitkom napríklad štetcom alebo handričkou. Pre utretie výdajníkov pary stačí menšia handra. Je vhodné, ak sa výdajníky pary počas noci ponoria do citrónovej vody. Približne na týždennej báze je vhodné ponoriť súčiastky kávovaru, ako páky a sitká do vodného kúpeľa spolu s vybraným čistiacim prostriedkom.

Aj automatický kávovar je potrebné čistiť, hoci sa po každom jednom raze a takisto zapnutí a vypnutí čistí sám. Každodenne je nutné vyprázdniť odkvapkávaciu misku a nádoby na odpad prepláchnuť vodou. Ak si radi doprajete kávu s mliekom, tak i hadičku či iné príslušenstvo spojené s napeňovačom mlieka. Nevhodné je použitie chemického čistiaceho prostriedku. K dokonalému fungovaniu kávovaru môžete pomôcť ešte dôkladnejším úsilím. Nájdite si čas raz mesačne (alebo po 500 šálkach) a sparovaciu jednotku odmastite tabletou na to určenou a utrite zásobník kávy suchou utierkou.

Ak chcete, aby váš kávovar dlho vydržal, starajte sa oň.
Ak chcete, aby váš kávovar dlho vydržal, starajte sa oň. Foto: Pixabay

Lepší kávovar tiež sám upozorňuje, kedy je nutné vykonať odvápnenie a ukáže vám, ktorý gombík stlačiť. Ak váš kávovar túto funkciu nemá, je vhodné tento úkon vykonať približne každé 2 mesiace. Závisí to od frekvencie používania a od tvrdosti vody. Usadený vodný kameň odstránite prostredníctvom odvápňovačov v podobe tablety alebo roztoku. Ochraňujete spotrebič pred poškodením, šetríte elektrickú energiu, pretože usadením vodného kameňa by kávovar potreboval viac času na ohrev vody. Taktiež ovplyvňujete chuť kávy, vysoký obsah vápnika by mal totiž za následok nepríjemnú chuť a v neposlednom rade je to hygienická procedúra, ktorá ničí baktérie.

Už ste čítali?

Už 8 mesiacov nebol mladík v obchode. Všetko potrebné si dopestuje…

Mladý muž neuteká do obchodu, aby si urobil zásoby – vďaka svojej…

Cestovateľ Tomáš: Naozaj dávate rodičov do starobinca? Pýtali…

Cestovateľ Tomáš Benedik z východného Slovenska má veľa…

Rómka Dominika študuje v Anglicku na prestížnej univerzite:…

Rodičia ju už od detstva podporovali v štúdiu. Dnes je druháčkou na University…

Najradostnejší kvetinár v Bratislave. Patrik s Downovým syndrómom…

Lekári Danku a jej manžela presviedčali, aby dali syna s Downovým syndrómom…

Keď začal Milan maľovať, svoj pôvod tajil, lebo sa bál reakcií…

Keď odhalil svoje meno a pôvod, v priebehu jedného večera stratil na…

Rasťo navštívil Severnú Kóreu: Hoci je to najkrutejší režim,…

Ľudia majú svojich diktátorov za bohov, ženy si môžu vybrať z 18 účesov,…

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…