Slovenská odborníčka odporúča čokoládu: Obsahuje výživné látky, podporuje aj psychiku a to nie je všetko
TASR
TASR

Slovenská odborníčka odporúča čokoládu: Obsahuje výživné látky, podporuje aj psychiku a to nie je všetko

Podľa jej slov výsledky viacerých výskumov dokazujú, že obľúbená pochúťka chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.

V správnej miere nás čokoláda lieči. — Foto: Pixabay/AlexanderStein, Devanath

Bratislava 13. septembra (TASR) – Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý priaznivo pôsobí na kožu a nervy, kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa čokolády, ktorý si spoločnosť pripomína v nedeľu, na to upozornila Alžbeta Béderová z Odboru zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Výborné vlastnosti horkej čokolády

„Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 percent obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu,“ uviedla.

Podľa jej slov výsledky viacerých výskumov dokazujú, že obľúbená pochúťka chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Michaela Lamanec (@mila_llama),

Povzbudzuje našu imunitu

Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitné procesy v organizme. „Polyfenoly pomáhajú stimulovať imunitu, chrániť pred nachladnutím, zvyšujú odolnosť proti bežným virózam. Teobromín obsiahnutý v kakau pomáha tlmeniu kašľa a zároveň je bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu,“ vymenovala odborníčka.

Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť zhrubnutú kožu na chodidlách, kolenách i lakťoch. Kofeín v čokoláde zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.

Odborníci však upozorňujú, že nadmerné konzumovanie sladkej čokolády môže zvýšiť riziko obezity. Taktiež môže spôsobiť alergické reakcie u ľudí s citlivou pokožkou.

Kým priemerný Slovák každý rok spotrebuje 4,2 kilogramu čokolády, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari - okolo deväť kilogramov.

Už ste čítali?

Keď začal Milan maľovať, svoj pôvod tajil, lebo sa bál reakcií…

Keď odhalil svoje meno a pôvod, v priebehu jedného večera stratil na…

Rasťo navštívil Severnú Kóreu: Hoci je to najkrutejší režim,…

Ľudia majú svojich diktátorov za bohov, ženy si môžu vybrať z 18 účesov,…

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…

Vnuk Slováka z ikonickej fotky: Že je dedo slávny, sme zistili,…

Starý otec, Gusti Popovič prebýva v rodine maliara Ivana Popoviča naďalej. Napriek…

Kaštieľ Betliar odhalil ďalšie dobre ukryté tajomstvo: Reštaurátori…

Moderné technológie reštaurátorom umožňujú objavovať nové…

Bývalý skinhead z Prešova si vzal Rómku: Dnes sa bojím o naše…

Prešovčan Gabi bol zarytým skinheadom. Keď sa odsťahoval od partie do Anglicka,…

Slovenka najprv v USA upratovala domy, teraz hviezdi pred kamerami:…

Sny si plní v samotnej mekke filmu. Aj keď stále bojuje, robí naplno…