Návrh novej kuchyne – 4 rady ako na to
Inzercia
Inzercia

Návrh novej kuchyne – 4 rady ako na to

Čo je prvá vec, o ktorej by ste mali uvažovať pri zariaďovaní kuchyne? Mnohí premýšľajú najskôr o spotrebičoch či farbe stien, avšak profi dizajnér bude riešiť predovšetkým celkové usporiadanie kuchyne.

Ilustračné foto. — Foto: Shutterstock.com/Africa Studio

Kuchyňa by mala byť predovšetkým funkčným a praktickým priestorom. Zážitok z kuchyne výrazne ovplyvňuje to, ako sa v nej varí. Profesionálne navrhnutý kuchynský priestor nijak nebráni pohybu po miestnosti, pričom všetko potrebné máte na dosah.

Začnite návrhom pôdorysu

Návrh pôdorysu je najlepším spôsobom, ako začať s akýmkoľvek projektom kuchyne. Pomerne jednoducho si môžete naplánovať rozloženie spotrebičov, nábytku alebo dizajn kuchyne skôr, než navštívite kuchynské štúdio. Pôdorys kuchyne môžete premietnuť na štvorčekový papier, k dispozícii sú však aj modernejšie metódy a softvér, pomocou ktorého si v reálnom čase budete modelovať podobu novej kuchyne z pohodlia domova. Takúto službu nájdete na internete, podobne ako skvelé inšpirácie zo stránky Kuchyneprezivot.sk.

Kuchynský pracovný trojuholník

Pri tomto koncepte zohrávajú kľúčovú úlohu tri prvky, pomyselné vrcholy trojuholníka – sporák (varná zóna), chladnička a drez. Ak je kuchyňa zostavená profesionálne, budete môcť pohodlne prechádzať od jedného k druhému a následne tretiemu či naopak (a v zásade ľubovoľne). Mali by ste mať tiež dostatok miesta v prípade, že v kuchyni budete variť spolu s niekým. Ak je kuchyňa dosť veľká, jej priestor môže obsahovať hneď niekoľko pomyselných pracovných trojuholníkov. Primárna zóna môže slúžiť na prípravu jedla, varenie a pečenie, zatiaľ čo v sekundárnej sa bude konzumovať, klebetiť a posedávať (takéto zóny by nemali do seba vzájomne zasahovať).

Multifunkčnosť ako príkaz doby

V ostatných rokoch badáme trend posúvať kuchyne k čoraz väčšej všestrannosti. V modernej kuchyni sa skvele varí a konzumuje, no v miestnosti nechýba ani priestor na relax či zábavu. Profesionálny dizajnér by mal na tento moment pamätať a mal by vytvoriť otvorený, priateľský a príjemný dizajn, ktorý umožní prípravu jedla a súčasne nebude brániť komunikácii či zábave. Dosiahnuť sa to dá napríklad zaradením kuchynského ostrovčeka, kde si môžu hostia a členovia rodiny posadať bez toho, aby vám prekážali pri varení a pečení.

Logické usporiadanie priestoru v kuchynskej linke

Veľa ľudí nevenuje pozornosť využívaniu priestoru v kuchynskej linke. Pritom ide o jeden z kľúčových detailov, ktorý navodzuje profesionálny dojem. Umiestnite položky, ktoré bežne používate spolu, do skrinky vedľa seba. Pamätajte tiež na to, že často používané veci by mali byť ľahko prístupné. Aj jednoduché momenty, ako usporiadanie nádobiek s korením alebo čerstvé bylinky v kuchyni, môžu vylepšiť váš zážitok z pobytu v miestnosti, ktorá je pre mnohých srdcom celej domácnosti.

Už ste čítali?

Keď začal Milan maľovať, svoj pôvod tajil, lebo sa bál reakcií…

Keď odhalil svoje meno a pôvod, v priebehu jedného večera stratil na…

Rasťo navštívil Severnú Kóreu: Hoci je to najkrutejší režim,…

Ľudia majú svojich diktátorov za bohov, ženy si môžu vybrať z 18 účesov,…

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…

Vnuk Slováka z ikonickej fotky: Že je dedo slávny, sme zistili,…

Starý otec, Gusti Popovič prebýva v rodine maliara Ivana Popoviča naďalej. Napriek…

Kaštieľ Betliar odhalil ďalšie dobre ukryté tajomstvo: Reštaurátori…

Moderné technológie reštaurátorom umožňujú objavovať nové…

Bývalý skinhead z Prešova si vzal Rómku: Dnes sa bojím o naše…

Prešovčan Gabi bol zarytým skinheadom. Keď sa odsťahoval od partie do Anglicka,…

Slovenka najprv v USA upratovala domy, teraz hviezdi pred kamerami:…

Sny si plní v samotnej mekke filmu. Aj keď stále bojuje, robí naplno…