DIABETOLÓG: Nadmerné priberanie môže spôsobiť cukrovku
TASR
TASR

DIABETOLÓG: Nadmerné priberanie môže spôsobiť cukrovku

Cukrovka je jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Môže skrátiť dĺžku života o 15 až 20 rokov, teda približne o štvrtinu.

Ilustračné foto — Foto: TASR/AP

Bratislava 26. septembra (TASR) - Obézni ľudia majú okrem iných zdravotných rizík aj vyššie riziko vzniku cukrovky. Je to preto, lebo nadmerné priberanie vedie k zvýšenej alebo zníženej citlivosti na inzulín, hormón regulujúci hladinu cukru v krvi. "Až 88 percent ľudí s novodiagnostikovaným diabetom 2. typu má zvýšenú hmotnosť," hovorí docent Emil Martinka, primár diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

Cukrovka je jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Môže skrátiť dĺžku života o 15 až 20 rokov, teda približne o štvrtinu. Podľa štatistík každých sedem sekúnd zomrie človek na cukrovku. Celková predpokladaná dĺžka života je u diabetikov skrátená o štvrtinu a cukrovka je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek a tiež amputácií na dolných končatinách. "Pri vzniku cukrovky hrá dôležitú úlohu aj genetika a etnické faktory, t. j. to, kde žijeme, ako sme zvyknutí stravovať sa a ďalšie," hovorí docent Martinka. Podstatné je aj to, kde na tele sa tuk ukladá. Najrizikovejšia podľa neho je centrálna obezita, teda postava typu jablko, ktorej sa tuk ukladá na bruchu. Veľmi nebezpečný je obvod pása u žien viac ako 88 centimetrov a u mužov viac ako 102 centimetrov.

Ďalšou vecou, na ktorú upozorňuje, je vek: "Čím sme starší, tým je vyššie riziko vzniku obezity aj diabetu ako takého." Pri súčasnom trende vývoja možno predpokladať, že do roku 2030 sa podiel pacientov s cukrovkou na Slovensku zvýši na 16,6 percenta. "Cukrovka a obezita sa dnes rozširujú ako epidémia. Na Slovensku má cukrovku sedem percent obyvateľov, čo je okolo 370.000. Zhruba tretina pritom nie je diagnostikovaná," uvádza docent Martinka. Upozorňuje, že Slovensko vo všetkých štatistikách chorobnosti dosahuje horšie výsledky, ako je priemer Európskej únie. Až 60 percent ľudí na Slovensku má nadváhu alebo obezitu, pričom o niečo horšie sú na tom muži.

Inými rizikovými faktormi vzniku cukrovky sú genetika, málo pohybu, nadmerný príjem potravy s vysokou energetickou hodnotou, stres, ale aj prostredie či návyky, ktoré si nesieme z domu.

Už ste čítali?

Kouč osobného rozvoja: Mladí nie sú problém. Ani štyridsiatnici…

Kouč osobnostného rozvoja Andy Winson v rozhovore odhalil množstvo zaujímavých…

Pedagogička: Dieťa z domu odchádza celý život. Treba ho nechať…

Mení sa všetko okolo nás a spôsob výchovy nie je výnimkou.…

Babička z trhoviska v Nových Zámkoch dojala celý slovenský internet.…

Pani Margit roky pomáhala cudzím ľuďom. Dnes si staručká vdova privyrába…

Malá rodinná firma z Nitry slávi historický úspech: Ako prví…

Obrovský úspech pre Slovensko priniesla jedna malá firmička z Nitry.

Obetavý otec nosí hendikepovaného syna na chrbte, aby mu ukázal…

Najväčšou záľubou rodiny Benkovcov je turistika. A nevynechávajú…

Na Liptove sa pred svetom ukrýva čarovná dolina, ktorá je ideálna…

Iba málokde nájdete na takom malom kúsku toľko zaujímavostí.…

Čech a Slovenka sa vzali po 15-minútovej známosti. So svadbou…

Ich život nebol jednoduchý, no osud im napokon skrížil cesty. Toto je skutočný…

Muž, ktorý dal Slovensku Horalky, ich vymyslel vďaka chybe pri…

Kultová slovenská pochúťka má už viac ako 50 rokov. Za jej…