Muž, ktorý dal Slovensku Horalky, ich vymyslel vďaka chybe pri výrobe Tatraniek
Nikoleta Bugalová
Nikoleta Bugalová

Muž, ktorý dal Slovensku Horalky, ich vymyslel vďaka chybe pri výrobe Tatraniek

Kultová slovenská pochúťka má už viac ako 50 rokov. Za jej vznikom stojí príbeh muža - robotníka, ktorý vymyslel jedinečnú receptúru.

Štefan Kassay dal Slovensku Horalky. — Foto: Facebook/Horalky, kassay.eu

BRATISLAVA 28. júla (Dobré noviny) - Čo je jednou z najobľúbenejších pochutín Slovákov či Sloveniek? Nie je to ani parenica, ani bryndza či mastný chlieb s cibuľou. Sú to HORALKY. A dalo by sa povedať, že Slováci sú národom Horaliek, ročne ich pekáreň Sedita vyrobí až 160 miliónov kusov. 

Galéria

Galéria

Ako je možné, že ani po čase nestrácajú svoju popularitu a výrobcovia ich nenahradia iným keksom? V období socializmu skutočne nebolo na výber z tisícok čokolád či keksov, ako je tomu dnes. V obchodoch ste našli Horalky a zopár iných sladkostí. No aj o pár rokov neskôr, keď k nám začali prúdiť rôzne zahraničné sladkosti, sme zostali aj naďalej verní klasike. Nič sa nezmenilo, stále ich mamy balia deťom do školy a aj naďalej ich berieme so sebou na dlhé prechádzky.  

Bola za tým náhoda

Tradičná receptúra Horaliek vznikla v roku 1965. Uplynulo už teda 53 rokov, no napriek tomu chutia Horalky stále rovnako.

Takto sa menil dizajn nehynúcej slovenskej sladkosti.
Takto sa menil dizajn nehynúcej slovenskej sladkosti. Foto: Reprofoto TASR

„Horalky vznikli úplnou náhodou. Na trhu neboli lieskové orechy do Tatraniek, tak sa musela pozmeniť ich receptúra. Do plnky sa museli primiešať arašidy a zmenou receptu sa musel zmeniť aj názov. Táto náhoda priniesla na svet Horalku,“ opísal stručne Ján Kosturiak, jeden z priateľov Štefana Kassaya.

„Za Horalkami vidím aj môjho priateľa, nesmierne vzdelaného a pracovitého človeka, Štefana Kassaya. Fascinuje ma jeho nadhľad, ale aj detailné skúmanie vecí. Píše knihy o podniku a podnikaní, za ktorými je vyše 20 rokov tvrdej práce a štúdia. Vie však aj konštruovať na počítači, sústružiť, frézovať a vyrobiť si napríklad vlastný nábytok. Nepoznám človeka, ktorý by mal takú sebadisciplínu v živote ako on – starostlivo naplánovaná práca a šport,“ uviedol Kosturiak pre portál Podnikaj a ži!.

Spoluzakladatelia Pavol Jakubec a Štefan Kassay.
Spoluzakladatelia Pavol Jakubec a Štefan Kassay. Foto: I.D.C. Holding, a.s.

Štefan Kassay - to je meno, ktoré vdýchlo život nenahraditeľnej sladkosti. Narodil sa 11. júla 1941 v Miškolci. V roku 1958 sa vyučil za sústružníka v Banskej Bystrici. A v tomto odbore pracoval v Opravovniach poľnohospodárskych strojov v Košiciach. Nasledovala práca konštruktéra a potom povinná dvojročná základná vojenská služba. Po nej sa mladý Štefan vracia do školských lavíc, aby si dokončil maturitu a pokračuje ďalším štúdiom na technickej univerzite. 

Ako sa k tejto práci dostal?

Rok 1968 bol prelomovým pre celú bývalú republiku vrátane mladého Štefana. Vydáva sa na dlhú cestu redaktora pre vedu a techniku. Popri práci neprestal študovať, tentokrát študuje na Karlovej univerzite v Prahe, kde neskôr získal diplom doktora filozofie. Prichádza obdobie pred vznikom Slovenska, keď sa Štefan Kassay stáva spoluvlastníkom Pe­či­várni Se­reď a Fi­gara Trnava. Obe firmy sa stá­vajú sú­čas­ťou I.D.C. Hol­ding, a.s., z kto­rej je dnes naj­výz­nam­nejší pro­du­cent cuk­ro­vi­niek a trvan­li­vého pe­čiva na Slo­ven­sku. V pekárňach I.D.C Holding sa vyrábajú niekoľko rokov tradičné slovenské sladké výrobky ako napríklad: Tatranka, Mila, Lina, či Vesna.

Foto: Pekáreň Sedita

„Priniesol mi to život. Dlhú dobu ma zaujímal výrobný proces Horaliek alebo iných sladkostí. Dlhodobo som sa zaoberal teóriou riadenia, v tomto smere som sa vlastne vzdelával v inžinierskom štúdiu a ďalej v kandidátskej a doktorskej dizertačnej práci. Sladkosti neboli to, čo ma fascinovalo, bola to ich výroba,“ povedal o svojich začiatkoch podnikania Kassay. 

Zo Štefana Kassaya sa stal podnikateľ.
Zo Štefana Kassaya sa stal podnikateľ. Foto: kassay.eu

Receptúra dodnes nie je verejnosti známa, no stojí za ňou príbeh robotníka, ktorý do všetkého, čo robil, dával maximum úsilia.

Už ste čítali?

Slovenský vedec Milan Kováč rozlúštil tisícky rokov staré tajomstvo…

Etnológ Milan Kováč skúmal staroveké mayské stavby v stredoamerickej…

Na Slovensku ju posielali na potrat, Švajčiari zachránili jej…

Bežné vyšetrenie spustilo lavínu zlých správ. Tehotná…

V prvej ČSR sa jazdilo vľavo, hlavným mestom mala byť Žilina…

Československo bolo hospodárskou veľmocou, bolo ďaleko pred najväčšími…

Kouč osobného rozvoja: Mladí nie sú problém. Ani štyridsiatnici…

Kouč osobnostného rozvoja Andy Winson v rozhovore odhalil množstvo zaujímavých…

Pedagogička: Dieťa z domu odchádza celý život. Treba ho nechať…

Mení sa všetko okolo nás a spôsob výchovy nie je výnimkou.…

Babička z trhoviska v Nových Zámkoch dojala celý slovenský internet.…

Pani Margit roky pomáhala cudzím ľuďom. Dnes si staručká vdova privyrába…

Malá rodinná firma z Nitry slávi historický úspech: Ako prví…

Obrovský úspech pre Slovensko priniesla jedna malá firmička z Nitry.

Obetavý otec nosí hendikepovaného syna na chrbte, aby mu ukázal…

Najväčšou záľubou rodiny Benkovcov je turistika. A nevynechávajú…