Slávnu Sacherovu tortu vymyslel Slovák. Otcov recept sa mu zdal nudný, a tak doň pridal niečo navyše
TASR, Dobré noviny
TASR, Dobré noviny

Slávnu Sacherovu tortu vymyslel Slovák. Otcov recept sa mu zdal nudný, a tak doň pridal niečo navyše

Vychýrená delikatesa, obliata horkou čokoládovou polevu a naplnená marhuľovou marmeládou, sa radí medzi najznámejšie vyhľadávané viedenské dezerty. Málokto však možno vie, že ju vymyslel Slovák.

Sacherova torta a jej tvorca Eduard Sacher. — Foto: Koláž DN/WikipediaCC

Želiezovce/Bratislava 8. februára (TASR, Dobré noviny) – Pred 175 rokmi dňa 8. februára 1843 sa narodil v Želiezovciach kuchár a hotelier Eduard Sacher, ktorý vylepšil recept svojho otca na známu Sacherovu tortu a založil sieť značkových hotelov Sacher. Vychýrená delikatesa, obliata horkou čokoládovou polevu a naplnená marhuľovou marmeládou, sa radí medzi najznámejšie vyhľadávané viedenské dezerty.

Základ noblesnej kulinárskej špeciality vytvoril Franz Sacher v roku 1832 na dvore kniežaťa Klementa Václava Metternicha. Ten nariadil šéfkuchárovi, aby pripravil niečo špeciálne pre jeho významných hostí. Šéfkuchár bol v tom čase práve chorý a tak ho zaskočil vtedy len 16-ročný mladý učeň Franz Sacher. Využil príležitosť a pripravil tortu podľa nového - vlastného - receptu.

Historické udalosti priviedli cukrára z Viedne do Želiezoviec. Gróf Ján Karol Esterházy si dal v 18. storočí v Želiezovciach postaviť letné sídlo. V roku 1834 však zomrel a správu majetku prebrala grófova manželka Rozina, rodená Festetichová. Jej snahou bolo prizvať si najlepších odborníkov zo sveta do svojho sídla. Medzi nimi bol i zručný cukrársky majster Franz Sacher, ktorý pristúpil na ponuku grófky a pricestoval s manželkou Rózi Veiningerovou z Viedne na územie dnešného Slovenska.

Do rodiny cukrára sa narodil syn Eduard. Dokladá to historický matričný záznam, ktorý uchováva Štátny archív v Ivanke pri Nitre. Podľa neho sa "Edvárd Sacher narodil 8. februára 1843 v Zelizi a je legitímnym dieťaťom pánskeho kuchára Ferencza Sachera a Rózi Veininger".

Od torty k hotelom

Syn cukrárskeho majstra pokračoval v otcových šľapajach a dokonca recept na sladké pokušenie vylepšil. Pridal prvotriednu horkú čokoládovú polevu a na zvýraznenie chuti tortu naplnil marhuľovou marmeládou.

Potomok slávneho cukrára bol kuchárom a neskôr aj mimoriadne úspešným podnikateľom. V roku 1876 sa stal Eduard Sacher aj zakladateľom reštaurácie a Hotela Sacher. Označenie Originálna Sacherova torta (Original Sacher-Torte) bolo registrované viedenským Hotelom Sacher ako firemné označenie. Receptúru prísne stráži hotelový trezor.

Šikovný podnikateľ preslávil nielen zákusok vo svete, ale dokonca rozšíril sieť luxusných Sacher-hotelov od amerického San Francisca po japonské Tokio. V hotelových kaviarňach sa Sacherova torta podáva dodnes spolu s kávou.

V súčasnosti sa delikátne dezerty vyvážajú do celého sveta. Na prvom mieste rebríčka fanúšikov Sacherovej torty je podľa štatistík Nemecko. Nasledujú Spojené štáty americké, Taliansko a Švajčiarsko. Zákusok, ktorý vydrží aj niekoľko týždňov, sa vyrába v rôznych tvaroch a veľkostiach.

Medzi milovníkov Sacherovej torty patria aj prominentné herečky Sharon Stonová a Liz Hurleyová. Dokonca i emeritný pápež si z času na čas dopraje túto sladkú neodolateľnú pochúťku, ktorú vytvorili šikovné ruky cukrárskych majstrov.

Eduarda Sachera spomína kniha Rakúšana Dietmara Griesera Der Onkel aus Pressburg (Strýko z Bratislavy), ktorá sa stala v Rakúsku bestsellerom a v slovenskom preklade sa predáva od roku 2010.

Už ste čítali?

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…

Kristína Kövešová: O pedofiloch mi píšu deti, ktorým sa to deje,…

Rozhodla sa svetu pomáhať a svojimi reportážami odhaľuje realitu, ktorá…

Odborník na vzťahy: Muž potrebuje nájsť svoje miesto vo svete.…

Fungujúci vzťah je snom mnohých z nás. Dá sa ho vybudovať aj v…

Mladého Dubničana k sebe volajú televízie z celého sveta. Ovláda…

Zabudnite na spôsob, ktorým televízie doteraz šírili svoje…

Košičanka vyrába parfumy, za ktorými sa idú v Paríži potrhať,…

Voňavky, ktoré sa vyrábajú v laboratóriu na východe Slovenska,…

Profesionálna dohadzovačka: Tragédiou dneška je, že ľudia si…

Profesionálna dohadzovačka pre Dobré noviny prezradila nielen dôvod, prečo…

Slovenskí muži nie sú galantní a ženy nevedia, kto je pravá…

Zisťovali sme za vás, ako sa v spoločnosti vhodne správať a s čím majú…

Uznávaný český pedagóg: Materské školy nevznikli pre potreby…

Špeciálny pedagóg Jiří Halda tvrdí, že materské…